Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 'ABDULLAH IBN MAS'UD - Pastorul care a devenit un Profesor

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: 'ABDULLAH IBN MAS'UD - Pastorul care a devenit un Profesor   Fri Sep 04, 2009 3:27 am

'ABDULLAH IBN MAS'UD
(radiy-Allahu 'anhu)
Pastorul care a devenit un Profesor
(d. 33 A.H.)


"Cel caruia ii place sa recite Coranul in maniera in care a fost revelat, sa o faca asa cum il recita fiul lui Umm 'Abd." Profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Fiul lui Umm Abd, onorat atat de mult prin cuvintele profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), era nimeni altul decat eroul nostru de astazi, 'Abdullah ibn Mas'ud. Eroii Islamului au fost caracterizati de anumite calitati specifice, in cazul eroului nostru trasatura remarcabila fiind o profunda cunoastere a Coranului, atat in ceea ce priveste recitarea versetelor sale, cat si a sensurilor si semnificatiilor sale care au condus la cimentarea Islamului. Asadar, nimic nu ar trebui sa ne mire din asocierea eroului nostru cu Nobilul Coran, inca din primele pagini de istorie islamica, asa cum vom vedea din urmatoarea povestire :

Intro buna zi din zorii Islamului, in timp ce un grup al companionilor Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) statea de vorba despre conditia musulmanilor si atitudinea ostila manifestata de catre liderii quraisi, au fost voci care au semnalat ca, "Acesti oameni nici macar nu au auzit ceva din Coran. Cine se ofera sa ii invete acest lucru in mod deschis, public ?" 'Abdullah ibn Mas'ud a spus, "Eu ma ofer." Vazandu-l, ceilalti i-au semnalat ca se tem pentru el din cauza ca, fiind un om sarman, fara nicio protectie din partea vreunui trib, ar putea sa fie ranit de catre politeisti. Insa, eroul nostru nu s-a demoralizat, insistand, "Allah ma va proteja." In dimineata zilei urmatoare, sarmanul si sfiosul pastor a mers pana in locul unde se adunau quraisii, pentru a fi sigur ca poate fi auzit de intreaga suflare si a inceput sa recite primele versete din capitolul Ar-Rahman (55) : "Cel Milostiv l-a invatat [pe om] Coranul. El l-a creat pe om si l-a invatat pe el vorbirea limpede. Soarele si Luna urmeaza o randuiala, iar ierburile si arborii se prosterneaza. Si cerul El l-a inaltat si El a stabilit balanta, pentru ca voi sa nu fiti nedrepti la cumpanire." (55 : 1-8)

Toate acestea i-au luat pe nepregatite pe politeisti, insa cand au realizat ca 'Abdullah ibn Masâud recita din Coran, au inceput sa-l bata chiar in timpul recitarii. Mai tarziu, cand s-a inapoiat la ceilalti companioni, acestia i-au reprosat, "De ce ne era teama nu am scapat." Insa, raspunsul sau a venit prompt : "Jur pe Allah ca niciodata nu am simtit un mai mare dispret pentru dusmanii lui Allah decat in momentele cand am recitat din Coran, sfidandu-i. Daca doriti, voi relua totul maine." Ei i-au marturisit, insa, ca a suferit suficient. Acestea fiind spuse, putem afirma fara teama de a gresi ca eroul nostru a fost primul barbat, in afara de Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), care a recitat Coranul in public.

Prima intalnire dintre cei doi s-a petrecut, de asemenea, tot in contextul unei revelatii. Astfel, 'Abdullah ibn Mas'ud ne povesteste ca demult, in tineretea sa, in timp ce se ingrijea de oile din Mekka s-a intalnit cu doi barbati care abia isi trageau respiratia, istoviti. Acestia i-au cerut sa le dea niste lapte de la caprele pe care le mana, ceea ce l-a determinat sa se scuze, aducandu-le la cunostinta ca nu poate sa ofere nimanui din laptele respectiv, in afara stapanului sau. Apoi, unul dintre necunoscuti i-au cerut o capra prea mica sa le poata oferi lapte. Vazand ca 'Abdullah ibn Mas'ud le-a indicat una dintre ele, necunoscutul i-a apucat ugerul cu mainile si a murmurat cateva rugaciuni. Ugerul tanarului animal a inceput sa creasca si sa se umfle cu lapte din care au baut cei doi barbati. Apoi, unul dintre ei a rostit catre ugere, "Inchide-te, " si ele au revenit la forma initiala. Eroul nostru (pastorul) a ramas pironit locului de uimire, rugandu-l pe distinsul oaspete sa-l invete si pe el rugile pe care le-a rostit. I s-a spus, "Esti un baiat cu maniere alese." 'Abdullah ibn Mas'ud a aflat abia mai tarziu ca acel om binecuvantat nu era altul decat profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Si cand Ibn Mas'ud a imbratisat Islamul, prevestirea pe care i-a facut-o Profetul atunci a devenit realitate, incercand sa nu piarda nicio oportunitate de a sta in apropierea Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) cu scopul de a invata tot ce se putea de la el. Perseverenta si inteligenta de care a dat dovada l-au determinat pe Profet sa-i dea tot sprijinul, ajungandu-se pana acolo incat unii dintre companioni il simteau pe Ibn Mas'ud ca si cum ar fi fost unul dintre membrii familiei Profetului.

Entuziasmul si deschiderea pentru invatatura l-au transformat pe pastorul de odinioara intro autoritate atat in ceea ce priveste recitarea Coranului (asa cum am vazut si din ceea ce a spus Profetul despre el), cat si in ceea ce priveste alte domenii ale religiei. In ciuda varstei sale relativ tinere, Ibn Masâud se bucura de un respect deosebit printre companionii mai in varsta, tocmai datorita cunoasterii pe care o detinea, incluzand aici barbati minunati, precum califul 'Umar ibn Al-Khatab (radiy-Allahu 'anhu). Se spune ca acesta a afirmat despre Ibn Mas'ud, "Poseda o cunoastere desavarsita. " Un alt companion de marca al Profetului, Abu Musa Al-Ash'ari, a adaugat in legatura cu eroul nostru : "Nu mai va pierdeti vremea intreband ceva de la oameni precum mine, atat timp cat il aveti in mijlocul vostru pe acest barbat care poseda o cunoastere profunda."

Ceea ce este interesant in legatura cu Ibn Mas'ud este faptul ca, in ciuda apropierii sale constante de Profet si a stapanirii fundamentelor credintei, a fost foarte precaut in a transmite relatari de la Profet din teama ca nu cumva in citate sa uite un singur cuvintel. Toate acestea i-au determinat pe unii dintre contemporanii sai sa-l descrie de maniera urmatoare : "Nu am vazut vreodata un barbat cu un comportament mai ales, distins prin invatatura si mai temator de Allah decat el."

sursa : prof. Mahmud Esma'il Sieny, "Heroes of Islam", ed.Darussalam, 2000, pag.60-62

Multumim grupului Yahoo Islamromania
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
 
'ABDULLAH IBN MAS'UD - Pastorul care a devenit un Profesor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Vietile Companionilor-
Jump to: