Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 'ABDULLAH IBN 'AMR IBN AL-'AS - Cucernicul al carui devotament a fost temperat

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: 'ABDULLAH IBN 'AMR IBN AL-'AS - Cucernicul al carui devotament a fost temperat   Sun Sep 13, 2009 1:26 am

'ABDULLAH IBN 'AMR IBN AL-'AS
(radiy-Allahu 'anhu)
Cucernicul al carui devotament a fost temperat
(d. 63 A.H.)


"Doamne, fa-ne noua parte buna in aceasta lume si parte buna in Lumea de Apoi."

Aceasta scurta si concisa ruga, asa cum este ea mentionata in cel de-al doilea capitol al Nobilului Coran, reliefeaza una dintre trasaturile de baza ale Islamului, principiul moderatiei si al echilibrului in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor spirituale si materiale, intre viata ascetica si indeplinirea trebuintelor fizice, intre avaritie si risipa etc. De acum inainte, Allah Preainaltul va descrie in Coran comunitatea islamica astfel :
"Astfel Noi am facut din voi o comunitate cumpatata, pentru ca sa fiti martori in legatura cu oamenii si pentru ca Profetul sa fie martor in legatura cu voi." (trad.sensurilor 2 : 143)
Eroul nostru de astazi 'Abdullah ibn 'Amr ibn Al-'As, prin conduita sa si sfatul primit din partea Profetului ilustreaza punerea in practica a acestui maret principiu islamic al moderatiei si echilibrului. 'Abdullah ibn 'Amr era fiul uneia dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Islamului, 'Amr ibn Al-'As, responsabil cu infrangerea romanilor si a celor protejati de ei in Orientul Mijlociu, incluzand aici Egiptul. Cu toate acestea nu de putine ori eroul nostru 'Abdullah a optat pentru o conduita diferita de a tatalui sau. Astfel, daca tatal sau a acordat o atentie speciala artei razboiului si chestiunilor politice, el s-a dovedit a fi un luptator obisnuit, dedicat cauzei, nicidecum politician sau geniu militar. 'Amr ibn Al-As a demonstrat o personalitate inventiva, in schimb fiul sau a adoptat simplismul si franchetea drept forme de relationare cu cei din jurul sau. 'Abdulah a fost, asadar, un model tipic al omului dedicat lui Dumnezeu, pentru care nimic din aceasta lume nu reprezenta un interes aparte. Si-a petrecut intreaga viata intrun climat pacifist, prin post si rugaciune, acordand extrem de greu clipe de rafaz trupului sau. A imbratisat Islamul inaintea tatalui sau.
Cand tatal sau, 'Amr ibn Al-'As a devenit musulman si i-a observat devotamentul intens, chiar exagerat (rugaciuni in timpul noptii si post pe parcursul zilei, aproape fara vreo pauza) s-a ingrijorat si l-a informat pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) l-a chemat la el pentru a-l indruma. "Mi s-a spus ca postesti zi de zi, fara nicio intrerupere si ca te rogi pe parcursul intregii nopti fara sa inchizi ochii. Este suficient pentru tine sa postesti trei zile in fiecare luna.

- Dar pot sa fac mai mult decat atat.
- Atunci de doua ori in fiecare saptamana.
- Pot si mai mult.
- Atunci calea cea mai potrivita este cea a postului voluntar in maniera tinuta de profetul David. "
Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a continuat sa-i vorbeasca eroului nostru in legatura cu moderatia care trebuie sa caracterizeze rugaciunile de noapte voluntare si recitarea Nobilului Coran. Avand o asemenea personalitate, cineva ar putea sa fie mirat cum de s-a putut intampla ca marele Al-Husain (nepotul Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam)) sa se supere pe eroul nostru. In cele ce urmeaza poate fi gasita o posibila explicatie :
Odata cu asasinarea celui de-al treilea calif, 'Uthman ibn 'Affan (radiy-Allahu 'anhu) de catre un grup rebel, 'Ali ibn abi Talib (radiy-Allahu 'anhu) a fost ales calif. O parte dintre membrii comunitatii musulmane, incluzandu-l pe guvernatorul regiunii siriene, a conditionat depunerea juramantului de supunere de aducerea in fata justitiei a celor care l-au omorat pe califul 'Uthman. Noul calif, din pozitia de conducator al statului, a ales sa lupte impotriva acestor oameni aflati sub comanda lui Mu'awiyah ibn Abi Sufyan, considerandu- i drept niste rebeli care se opun ordinii statului de drept. Mana dreapta a lui Muâawiyah era tatal eroului nostru, el dandu-i dispozitie fiului sau 'Abdullah sa se alature armatei conduse de catre Mu'awiyah. Si cum niciodata eroul nostru 'Abdullah nu a iesit din cuvantul tatalui sau, asa a si facut, desi nu era tipul de om care sa se alature orbeste unei armate musulmane aflate in conflict cu o alta musulmana. De fapt, el numai a insotit armata, dar nu a luptat impotriva taberei administrate de califul 'Ali, atitudine intarita cu precadere dupa moartea lui 'Ammar ibn Yasir. Si aceasta pentru ca eroul nostru si-a adus aminte cu claritate ca Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a prevazut uciderea lui 'Ammar ibn Yasir de catre un grup de luptatori nedrepti, grup aflati sub comanda lui Mu'awiyah. Trebuie sa mai mentionam aici ca printre ucigasii lui 'Ammar ibn Yasir (radiy-Allahu 'anhu) se aflau si cei ai califului 'Uthman (radiy-Allahu 'anhu), ei alaturandu-se taberei lui 'Ali (radiy-Allahu 'anhu) pentru a parea ca sunt sustinatori loiali ai sai, cand de fapt cu totii cautau un refugiu temandu-se de pedeapsa la care se expuneau drept urmare a asasinarii lui 'Uthman (radiy-Allahu 'anhu). Mai mult, l-au omorat si pe 'Ammar ibn Yasir sustinand ca cealalta tabara a comis si aceasta crima, in vederea discreditarii ei. Imediat ce eroul nostru a simtit ca armata lui Mu'awiyah se afla in eroare, a inceput sa duca o munca de descurajare a luptatorilor, in ciuda faptului ca unul dintre liderii acelei grupari era chiar tatal sau.
Intrebarea care s-a nascut in mintea lui Mu'awiyah si a altora a fost : "De ce evlaviosul nostru erou 'Abdullah s-a alaturat taberei care a luptat impotriva califului 'Ali ibn Abi Talib (varul Profetului) ?" Aceasta intrebare i-a fost adresata de catre Al-Husain, fiul lui 'Ali ibn Abi Talib (radiy-Allahu 'anhu), si aici se gaseste cheia misterului. 'Abdullah a raspuns : "Odinioara tatal meu s-a plans Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) ca obisnuiesc sa tin post zi de zi si sa-mi petrec noptile in rugaciune, fara sa-mi acord niciun minut de odihna. Iar Mesagerul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) mi-a spus : 'O, 'Abdullah, roaga-te, dar si odihneste-te, posteste si hraneste-te (alternativ) si da-i ascultare tatalui sau !' Si in batalia de la Siffin, tatal meu a insistat impotriva dorintei mele sa-l urmez. Iar eu, in lumina celor la care m-a indrumat Profetul, am facut-o."
In aceste cuvinte gasim explicatia aparentei contradictii comportamentale a eroului nostru, manifestate cu ocazia nefericitei confruntari de la Siffin. In spatele sau, insa, descoperim o alta realitate care nu face altceva decat sa-i confirme lui âAbdullah ibn âAmr Al-'As natura sa evlaviosa, el fiind nevoit sa actioneze impotriva propriei vointe cu unica motivatie a acceptarii Mesajului Islamului si ascultarii Mesagerului lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), doua lucruri pe care eroul nostru intotdeauna le-a considerat principii directoare in viata.

sursa : prof. Mahmud Esma'il Sieny, "Heroes of Islam", ed.Darussalam, 2000, pag.48-51
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
 
'ABDULLAH IBN 'AMR IBN AL-'AS - Cucernicul al carui devotament a fost temperat
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Vietile Companionilor-
Jump to: