Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 Fiqh in Isalm

Go down 
AuthorMessage
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Fiqh in Isalm   Tue Oct 06, 2009 1:55 am

Assalamu Aleikum

Fiqh ce inseamna si ce studiaza?
Fiqh in limba araba inseamna "a intelege", originea cuvintului este radacina trilitere_ cum e majoritatea verbelor in limba araba_, acesta este sensul literar al cuvintului,insa, mai mare un sens conventional si acesta este"stiinta in ce priveste verdicte islamice practice extrase din sursele legislative explicite ale islamului",cu alte cuvinte este totalitatea legilor practicate intr-o societate promovate de autoritatea legistlativa.
Diferenta intre Fiqh si Legile civile consta in sursele care au dreprul la legiferarea, in Islam aceste surse sunt de patru feluri:
1.Coranul, fiind cartea lui Allah
2Al sunnah ,fiind spusele si actiunile si aprobarile profetului nostru Mohammad(aleihi alssalat wa assalam).
3.Consensul companionilor profetului (aleihi alssalat wa assalam).
4.Analogia, sau comparatie intre doua evenimente avind aceeasi motivatie.
Toate aceste patru surse au o rogine divina, si pentru fiecaare sursa exista dovezi si argumente penrtu a face parte din grupul legilativ.
...urmeaza...
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Tue Oct 06, 2009 3:32 am

Salam Alaykum,

multumim , frate Salim pentru initierea unui asemenea subiect foarte folositor noilor musulmani si nu numai. Eu nu am inteles exact in ce consta a patra sursa, analogia avand aceeasi motivatie. Puteti fi mai explicit, poatre printr-un exemplu? Jazach Allah Khayran!
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Tue Oct 06, 2009 4:10 am

Admin wrote:
Salam Alaykum,

multumim , frate Salim pentru initierea unui asemenea subiect foarte folositor noilor musulmani si nu numai. Eu nu am inteles exact in ce consta a patra sursa, analogia avand aceeasi motivatie. Puteti fi mai explicit, poatre printr-un exemplu? Jazach Allah Khayran!
Waalykum alssalam
Frate admin, asta este datoria mea sa explic cat pot pentru fratii mei musulmani si surorile mele musulamne si nu necesita multumiri.
In ce priveste intrebarea ta : :Analogia" este un subiect foarte complicat, chiar si unii dintre savantii musulmani nu-l considera o sursa in parte,considerindu-l o parte dintre cele trei surse mai sus mentionate, ca sa intelegem de ce?, si ce este aceasta sursa?, o sa va dau un exemplu: din spusele profetului Mohammad (aleihi alssalat wa assalam) in care descrie starea unui judecator zicea:"nu judeca un judecator cand este suparat", oamenii de stiinta au studiat motivele care provaca aceasta stare necerta a judecatorului comparind cu starea de suparare si au ajuns la un verdit care suna in felul urmator:"nu judeca judecaorul cand ii esta foame",deoarece foamea creeza aceeasi stare in cazul supararii.(motivul)
Sper ca am reusit sa explic cat de aproabe aceasta sursa.
Multumesc ca mi urmariti articole.
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Tue Oct 06, 2009 4:32 am

Salam alaykum,

da, acum am inteles. Noi citim articolele postate aici cu un singur scop: acela de a progresa in Islam. E datoria fiecarui musulman sa studieze Islam. De aceea multumesc tuturor celor ce ajuta la acest progres, fie ca Allah sa-i binecuvinteze pe toti invatatorii nostri islamici, amin.
Personal, am invatat multe despre Islam de cand am deschis acest forum, alhamdullilah si sper sa fie la fel de folositor atat celorlalti musulmani cat mai ales nonmusulmanilor atrasi de logica de necombatut a Islamului.
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Tue Oct 06, 2009 5:34 am

Assalamu Alekum
Din cele spuse mai sus ajungem la concluzia ca "Fiqh" studiaza verdictele islamice practice si nu cele dogmatice"aqeeda" bineinteles cinventional.
De aceea inima si miezul fiqh_ului sunt actiunile practicate de un musulma in viata lui zi de zi,pentru a intelege si a determina bine acest studiul oamenii de stiinte islamice au defint verditul islamic,de aceea o sa intalniti foarte des acest termen"definitia legislativa" in studiul "fiqh_ului",si au impus niste conditii ca fie "definitia "corecta ,aceste conditii sunt:
1.sa fie cuprinzatoare,adica sa cuprinda toate particole din acelasi gen,si
2.sa fie rejectoare,adica sa respinga orice particola din afara genului.
Si asa s-a ajuns la definitia verdictului islamic ca fiind:"adresarea legislatorului in ce priveste actiunile oamenilor ,fie (acesta adresare) de comanda,fie de alegere sau fie de particularitatea actiunii respactive".
Acum urmeaza explicatiile:
Se spune legislator fiind Allah si nu se spune Allah ca sa nu se inteleaga doar Coranul si sa cuprinda si celelalte trei surse,si se spune actiunile oamenilor ca sa cuprinda si cei adulti si cei mici(ce care nu au ajuns la maturitatea obligatiunii islamului), ba chiar ca sa cuprinda si actiunile nemusulmanilor.
Se spune (de comanda) fiindca te comanda sa faci sau sa nu faci aceasta actiune,de exemplu,in Coran spune Allah:" Pliniti rugãciunea",Surat Al Baqara/43,in araba:"وَأَقِيمُواْ الصَّلاَةَ ",este o comanda pentru a face rugaciune, sau cand spune Allah in Coran:"si nu va aprobiati de preacurvie",Surat Al-Israa/32,in araba:"وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى",este o comanda pentru a nu face actiunea respectiva.
Iar alegere, ai voie sa faci sau sa nu faci actiunea respectiva,cum este in spusele profetului Mohammad despre vizita mormintelor zicand:"v-am interzis vizita mormintelor,acum le puteti vizita", aceata este o comanda la alegere daca vrei poti ,da canu este la atitudina ta.
....urmeaza....
ca a inceput sa fie greu.... cheers
Back to top Go down
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Wed Oct 07, 2009 5:57 am

Assalamu Aleikum
Pana sa ajungem la clasificarea verdictelor islamice(Hukm asharai) trebuie sa va explic ce inseamna "particularitatii verdicului",aceste sunt niste chestiuni de care depinde aplicarea acestor verdictelor,si aceste sunt cinci categori mari:
1.cauza
2.conditia
3.impiedicatorul
4.corectudinea si incorectudinea
5.vointa si permisiune
Acum ce inseamna fiecare: cauza este un semn care atentiuneaza implinirea verdicului,de exemplu, se stie ca rugaciunea este poruncita in Coran:"" Pliniti rugãciunea",Surat Al Baqara/43,in araba:"وَأَقِيمُواْ الصَّلاَة,dar rugaciunile sunt de cinci ori si ceea ce adeverste fiecarei data este timpul cum spune Allah in Coran:"Împlineste Rugãciunea [As-Salat] de la înclinarea soarelui pânã la întunericul noptii ",deci cauza implinirii rugaciunii este inchlinarea soarelui, adica este semnul de incepere a rugaciunii.
Iar conditia este semnul de implinirea verdictului si nu mai poate fi decat daca acest semn este indeplinit,de exemplu, zakaul poti scaote zakatul numai daca trece un an intreg in poesesia banului,acest semn este conditia scoaterii zakatului.
Impiedicatorul este un alt semn care impiedica aplicarea unui verdict, de pilda ,daca un mostinitor ucide pe cineva de la care poate mosteni nu mai are dreptul la aceasta mostenire chiar daca face parte din mostenitorii decedatului,pentru ca uciderea impiedica mostenirea coform spusei profetului:"Ucigatorul nu mosteneste"
...urmeaza...
Back to top Go down
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   Thu Oct 08, 2009 6:56 am

Assalm Aleikum
Ce inseamna corectudine si incorectudine si falsitate,corectudinea inseamna ca actiunea respectiva este conform religiei si se ia in considerare consecintele in lumea acesta si rasplata in lumea de apoi, de exemplu, rugaciunea indeplinita in toate bazele ei si conditiile (adica prespalare_wuddua_ inchinare si aplecaciuni) este corecta dar daca nu indeplineste una dintre aceste se considera incorecta,sau alt exemplu contractul de vinzare daca contine toate conditiile legislative (adica marfa nu este haram,sau cei doi contractanti maturi ,sau marfa nu reprezinta deteriorari) contractul se considera corect,altminteri este incorect, si pentru a diferentia intre incorectudinea si falsitatea oamenii de stiinta islamica au spus ca incorectudinea este in cazul in care actiunea nu respecta o baza a verdictului, iar falsitatea in cazul in care nu respecta o ramura a verdictului,adica luam ca exemplu contractul de vinzare, se stie ca vinzare este permisa ,dar daca cumparatorul nu stie preturile si vinzatorul vinde cu un pret mare acest contract este fals, pentru ca vinzarea initial este permisa dar vinzarea unui strain nestiind preturile nu este permisa conform spusei profetului Mohammad(Alaihi Assalat wassalam):"nu vinde un orasean unui beduin".in araba:"لا يبع حاضر لبادي).
Si asa am ajuns la clasificarea verdictelor,se stie din definitia verdictului _mai sus_ ca comanda_ordinul_ este pentru a face sau nu a face actiunea, daca ordinul de a face o actiune este cert asta inseamna ca verdictul este obligatiune(Fardd sau Wajjeb), iar daca nu este cert asta indica ca verdictul este (Mandub), in romaneste inseamna chemare la un lucru important.
Daca ordinul de a nu face este cert acest lucru duce la verdictul interzis (Haram),iar daca nu este cert inseamna ca verdictul este de neapreciat (Makruh), in romaneste inseamna cel urat.
In contiuare si conform definitei mai ramas "la alegere" adica optional, acesta se numeste permis(Mubah).
Deci verdictele sunt:
1.Obligatiune (Fardd sau Wajjeb):trebuie indeplinit cu sfantenia si in caz contrar se pedepseste nerspectarea lui.De exemplu Assalat, postul Ramaddan...
2.Mandub:este o actiune la care se rasplateste cel care o executa si nu se pedepseste cel care n-o face.De exemplu Ssalatu Alsunah.
3.Interzis (Haram):este actiunea care nu trebuie facuta,in caz contrar cel care o executa se pedepseste, cum ar fi adulterul,furtul,minciunea....
4.Neapreciat(Makruh) _cel urat_:este actiunea la care daca n-o executa este rasplatit,si cel care o executa nu se pedepseste.De exemplu sa bei apa in picioare, s-a relatat dupa profetul nostru ((Alaihi Assalat wassalam) ca interzis sa bem in picioare.
Aceste sunt tipurile verdictelor islamice, observam ca dupa aceste actuini se ia in considerare conescintele lor in lumea aceasta si in Lumea de Apoi.
In lumea noastra actuala respectandu-le se absolva omul de ele,iar in Lumea de Apoi se rasplateste cu paradisul(Al firdaus).
Alhamdulillah ca am putut sa explic cat mi-a dat Allah puterea si rabdarea.
Si sper ca v-am fost de folos.
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Fiqh in Isalm   

Back to top Go down
 
Fiqh in Isalm
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Tawheed & Basic Fiqh-
Jump to: