Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 Să ne rugăm în faţa copiilor

Go down 
AuthorMessage
Aleyna

Aleyna

Numarul mesajelor : 85
Data de inscriere : 2010-05-02
Varsta : 36
Localizare : Batman, Turcia

PostSubject: Să ne rugăm în faţa copiilor    Fri Jul 02, 2010 5:37 pm

Trebuie să existe un anume timp şi un anume loc pentru rugăciune. Vom spune rugăciunile acasă, împreună cu familia, sau vom lua copilul de mână şi îl vom duce la moschee. Vom face aceasta din urmă mai ales dacă mama nu poate împlini rugăciunile în anumite zile. Cum ea nu îşi poate împlini rugăciunile, copilul va gândi: „Deci rugăciunea o poţi face sau nu”. Iată de ce e bine să-ţi duci copiii la moschee în astfel de zile. Mai există o modalitate de spulberare a îndoielii: în zilele în care femeile nu au datoria rugăciunii, mama îşi va face abluţiunea ca întotdeauna, se va aşeza pe covorul de rugăciune, îşi va întoarce palmele în sus, către Cel Atotputernic, şi I se va ruga. În felul acesta, mama se va ruga şi totodată va spulbera orice nedumerire din mintea copilului. Această purtare este încurajată şi în multe lucrări islamice de referinţă. Şi este de o importantă covârşitoare în creşterea copilului. Când procedăm aşa, copilul va vedea capete plecate, ochi înlăcrimaţi şi mâini cu palmele întinse spre rugăciune. Va înţelege că suntem robii Lui.


Va veni o zi când se va auzi chemarea la rugăciune şi, dacă tu nu o auzi, îţi va atrage atenţia copilul. Îţi va spune: „Tată, mamă, trebuie să ne facem rugăciunea!” Vei culege astfel roadele muncii tale.

În fiecare zi trebuie să-ţi găseşti timp pentru a te ruga lui Allah. În acele momente, stabilite dinainte, trebuie să-i oferi Celui Atotputernic rugăciunea ta invocând Numele Lui şi arătând astfel că El este oricând liman ocrotitor şi adăpost. Este bine să te rogi în plină vedere şi cu glas tare. Însoţitorii Trimisului lui Allah au învăţat de la acesta rugăciunile pe care le rostea. Multe dintre aceste rugăciuni ne-au parvenit prin intermediul soţiei sale, Aisha, dar şi datorită lui Ali ibn Abu Talib şi a fiilor săi.

De unde se poate vedea că dacă vrei să-i înveţi pe copiii să se roage, e bine să-i laşi să vadă şi să audă cum te rogi tu. Dacă vrei ca inima lor să tresară ori de câte ori este pomenit numele lui Allah, tu, mai mult decât oricine altul, trebuie să le oferi exemplu.

Am avut în viaţă prilejul de a vedea scene care mă cutremură ori de câte ori mi le reamintesc. Imaginea devoţiunii bunicii mele pentru Allah m-a influenţat în mod covârşitor. Eram mic când bunica a murit, dar încă mi-aduc aminte emoţia şi freamătul ei, ori ce câte ori tata recita vresuri din Coran sau începea să vorbească despre Islam. Punea atâta suflet în tot ceea ce ţine de religia noastră, încât dacă cineva rostea înflăcărat numele lui Allah, se făcea albă la faţă şi aşa rămânea peste zi. Felul ei de a se purta a avut o puternică influenţă asupra mea. Deşi era neştiutoare de carte şi necunoscătoare în multe privinţe, rugăciunile ei sincere şi lacrimile ei adevărate m-au mişcat adânc. Am auzit de multe ori oameni învăţaţi ţinând predici însufleţitoare, dar nici unul dintre ei nu mi-a mişcat sufletul aşa cum a făcut-o bunica mea. Sunt musulman datorită credinţei sincere pe care am văzut-o la părinţii mei şi la bunica mea.
Părinţii trebuie deci să fie foarte atenţi ce fac acasă. Cum am spus mai devreme, dacă îţi rosteşti necazurile cu glas tare către Cel Atotputernic, dacă suspini la Uşa Sa şi Îl chemi, dacă te rogi deschis şi cu deplină supunere faţă de Creatorul Cel Preamărit, toate acestea lucruri îl vor impresiona adânc pe copil. Strădania de a te pregăti pentru Viaţa de Apoi, care trebuie să fie prima noastră grijă, se va imprima în mintea copilului şi copilul îşi va aminti întotdeauna de rugăciunile tale pline de speranţă, de dragoste şi de pioşenie. Trebuie să te rogi ca şi cum L-ai vedea pe Cel Atotputernic, ca şi cum I-ai simţi mereu prezenţa. Felul în care stai, felul în care îţi pleci capul, felul în care îngenunchiezi, totul trebuie să aducă aminte de El. Cum ai sta în faţa Lui? Imaginează-ţi că Allah este în faţa ta şi spune: „Robul meu! Ridică-te şi dă socoteală pentru faptele tale!” Vei sta smerit, aşteptând să primeşti Îndurarea Sa. O astfel de atitudine în rugăciune, prin care simţim Sublimitatea Lui şi recunoaştem nevrednicia noastră, este însufleţitoare pentru toţi cei din jur, aşa cum e şi pentru noi. Într-un hadith, Trimisul lui Allah a spus: „Sunt clipe pe care le petrec cu Allah în care nici îngerii cei mai de seamă şi nici vreo altă fiinţă nu se pot apropia de mine” (Al-‘Ajluni, Kashf al-Khafa, 2 : 173). O astfel de clipă luminată pe care o trăim îi va inspira pe copiii noştri în rugăciunile lor. Mai târziu, când se vor confrunta cu pericole care le pot zdruncina credinţa, amintirea părintelui care se ruga fierbinte le va sări în ajutor şi le va arăta Calea.

Este un lucru peste care nu trebuie să trecem cu uşurinţă. In sura Yusuf, Coranul ne vorbeşte de un astfel de fapt de natură psihologică. După cum ştim bine, Profetul Yusuf nu s-ar fi lăsat ispitit de o femeie. Şi totuşi, Coranul spune: “... de n-ar fi văzut semnul Domnului său” (12 : 24).

Deşi ramâne un lucru controversat, după interpretarea dată de o seamă de mari învăţaţi, semnul văzut Yusuf a fost imaginea tatălui său, Profetul Yaqub, care i-a acoperit gura cu mâna şi a strigat, cu mare mirare: „Yusuf!” Yusuf, lăudat pentru marea sa curăţenie, şi-a dat seama şi a strigat: „Ferească Allah!” Ochii tăi plini de lacrimi şi credinţa adevărată cu care ceri ajutorul lui Allah vor juca un rol esenţial în viaţa copilului şi îl vor feri de căderea în greşeală. Aceste imagini vor rămâne atât de vii în subconştientul său încât îi vor putea vorbi, ori de câte ori îl încearcă vreo ispită. Îi vor spune: „Copilul meu, ce vrei să faci?” Şi îl vor păzi astfel de orice rele întâmplări.

Scris de Fethullah Gülen
Back to top Go down
http://noulmusulman.blogspot.com/
 
Să ne rugăm în faţa copiilor
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Cum ne educam copiii in spirit religios / Our children's education in Islam-
Jump to: