Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 HUDHAYFA IBN AL-YAMAN

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: HUDHAYFA IBN AL-YAMAN   Tue Jul 21, 2009 5:29 am

HUDHAYFA IBN AL-YAMAN

(radiy-Allahu 'anhu)

Cel dotat cu perspicacitate si dusmanul ipocriziei si lingusirii

(d. 36 A.H.)
Timpul actiunii : in timpul domniei califului 'Umar ibn Al-Khattab.
Locul : Al-Mada'in (unul dintre principalele orase cucerite de catre armata musulmana in Persia), tema : sosirea si intampinarea noului guvernator. Mii de locuitori au marsaluit catre portile de intrare ale orasului sa-i ureze bun venit noului guvernator investit de califul 'Umar. Cu totii erau foarte curiosi sa vada despre ce bine-cunoscut companion al Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) este vorba.
Si ce sa vada ? Un om modest calarind pe spinarea unui catar, infasurat in haine modeste, dar curate, si servind paine inmuiata in sare. La vederea sa, oamenii au ramas buimaci, pentru mentalitatea lor imaginea aceasta necorespunzand deloc cu cea a unui guvernator care a sosit intrun oras aflat sub administratie persana pana nu demult si unde viata fastuoasa constituia etalonul autoritatii si al respectului social. Cu totii erau obisnuiti sa intampine un carmuitor stand pe un cal cu ornamente care mai de care, cu multe garzi si curteni roind de jur imprejurul sau. Dar, iata ca nimic nu aducea cu aceasta. De fapt, lucrurile stateau exact pe dos. Observand toata aceasta multime care l-a inconjurat in asteptarea unei cuvantari de efect, el le-a spus "Feriti-va de locurile ispitei." "Ce sunt locurile ispitei ?" au intrebat. Hudhayfa le-a raspuns : "Treptele de la intrarea unui conducator. Cineva dintre voi se poate afla in prezenta unui conducator, ceea ce-l poate determina sa accepte ca fiind adevarat un lucru fals si sa-i atribuie (conducatorului) calitati pe care in realitate nu le are."
Asa l-au intampinat locuitorii Al-Mada'inei pe noul lor guvernator si acestea au fost cuvintele cu care el si-a inceput mandatul.
Oamenii si-au dat seama imediat ca nu au de-a face cu un conducator comun, care cauta sa obtina faima si beneficii lumesti, ci cu un om care trateaza totul cu responsabilitate si care solicita sinceritate din partea ambelor parti, atat a lui, cat si a celor pe care urmeaza sa-i carmuiasca. Noul guvernator nu era nimeni altul decat Hudhayfa ibn Al-Yaman, eroul nostru, un mare companion al profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), renumit pentru multe calitati, printre care curaj, cinste, sinceritate si smerenie (in completarea perspicacitatii) . A urat ipocrizia si lingusirea, fiind convins ca ele nu reprezinta nimic altceva decat semne ale fatarniciei si lasitatii - doua defecte cu care nu s-a impacat niciodata. Remarcand atitudinea, reactiile pe care oamenii le au fata de greselile conducatorului lor, Abu Hudayfa a spus :
"Unii dintre ei iau atitudine cu inimile, cu limba si mainile. Si acestia sunt oamenii Adevarului. Altii vor repugna in sufletele lor si se vor reduce la a comenta de pe margine. Ei gresesc cu o treime. Unui al treilea grup numai inimile le vor fi miscate, iar ei gresesc doua treimi. In vreme ce altii nu vor avea nicio reactie in fata acestor nedreptati, indiferent de natura lor. Ei sunt oameni morti printre cei vii."
Curajul eroului nostru l-a determinat pe profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) ca, in timpul dificilei batalii Al-Ahzab (Invazia confederatiilor), sa-l aleaga pe eroul nostru Hudhayfa pentru a se infiltra in randurile dusmanilor Islamului in scopul culegerii de informatii. Era o noapte rece, cu un vant care biciuia cu cruzime, acompaniind sinistra asediere a Medinei de catre dusmani, in vreme ce musulmanii erau la capatul puterii din cauza lipsei hranii si nesomnului. In ciuda acestor greutati, Hudhayfa era pregatit pentru misiunea incredintata, pe care a executat-o cu mare grija, intrun mod rational. Adevarul este ca era cat pe ce sa fie capturat, comandantul de pe campul de batalie inamic atentionandu- si soldatii sa se asigure de omul de langa el. Anticipand pericolul la care se expunea, Hudhayfa l-a intrebat imediat pe barbatul de langa el care ii este numele.
Un alt eveniment important a fost desemnarea lui Hudhayfa printre cei cativa comandanti care au infrant armatele persane din Irak. Dupa batalie, tot Hudhayfa a fost cel ales impreuna cu un alt companion pentru a gasi un raion de dispunere adecvat trupelor musulmane, ei alegand Kufa datorita aerului sau deosebit, cu ajutorul caruia soldatii bolnavi s-au putut inzdraveni dupa episodul Al-Mada'in.
Comportamentul modest al lui Hudhayfa s-a manifestat in orice etapa a vietii sale. Pana nici chiar moartea nu l-a putut face sa uite de aceasta calitate a sa. Aflat fiind pe patul de moarte, si-a intrebat companionii, "Mi-ati adus giulgiul ? " Raspunsul fiind afirmativ, a dorit sa-l vada, fapt care s-a si consumat. Analizandu-l, le-a dat ordin sa-i aduca un altul, mult mai modest, spunand, "Am nevoie numai de doua bucati albe de material. Nu o sa zabovesc in mormant decat o scurta perioada de timp, dupa care oricum voi fi nevoit sa-l schimb fie cu unul mai bun, fie cu altul mai rudimentar."


sursa : prof. Mahmud Esma'il Sieny, "Heroes of Islam", ed.Darussalam, 2000, pag.106-108

Multumim Grupului Yahoo Islamromania pentru bunavointa si sprijin!
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
 
HUDHAYFA IBN AL-YAMAN
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Vietile Companionilor-
Jump to: