Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 'UMAR IBN AL-KHATTAB

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: 'UMAR IBN AL-KHATTAB   Sun Oct 04, 2009 8:33 am

'UMAR IBN AL-KHATTAB
(radiy-Allahu 'anhu)
Al-Faruq (Cel care distinge Adevarul de Falsitate)
(d. 23 A.H.)

"O, Allah ! Intareste Islamul prin convertirea unuia dintre cei doi 'Umar, 'Umar ibn Al-Khattab sau 'Amr ibn Hisham." (Profetul - salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam)

"Ta, Ha.
Noi nu ti-am pogorat Coranul pentru ca tu sa fii nefericit,
Ci ca o vestire pentru acela care se teme [de Allah],
[Si ca] o revelatie de la Acela care a creat pamantul si cerurile cele inalte.
Cel Milostiv care s-a asezat pe Tron,
Ale Lui sunt cele din ceruri si cele de pre pamant, precum si cele care se afla intre cele doua si sub tarana." (trad.sensurilor 20 : 1-6)


Versetele de mai sus au atins corzile cele mai adanci ale sufletului eroului nostru, 'Umar ibn Al-Khattab, cunoscut si sub numele de Al-Faruq, determinandu- l sa primeasca lumina Islamului. Nobilul Coran, Cuvantul inimitabil al lui Allah Preainaltul, cu stilul sau magnific, limba si continutul miraculos, s-a dovedit a fi responsabil de calauzirea multor arabi de seama inca din zorii Islamului. Explicatia consta in faptul ca in acea perioada arabii erau foarte mari iubitori a tot ceea ce avea legatura cu domeniile literar si lingvistic, intre ei existand o competitie acerba, chiar rivalitate. 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu 'anhu) era chiar unul dintre acei arabi fascinati peste masura de stilul Coranului, in special de versetele deja mentionate.
Povestea sa este urmatoarea. Intro buna zi, in timp ce 'Umar ibn Al-Khattab isi indreptase furia impotriva unora dintre cei care imbratisasera Islamul in Mekka, a primit reprosul ca, desi propria sa sora si sotul ei se regasesc printre adeptii lui Muhammed, el se exteriorizeaza nedrept in contextul dat. Auzind una ca aceasta, 'Umar a devenit si mai furios. Scotandu-si sabia afara din teaca, a alergat intrun suflet la casa surorii sale. Spre norocul sau, aceasta si cumnatul sau tocmai invatau Coranul, de fata cu profesorul lor, Khabbab ibn Al-Aratt, cel care le recita inceputul capitolului al 20-lea (Ta-Ha). In timp ce se apropia de casa, 'Umar a fost fermecat de cele care ii ajungeau la urechile sale. Cand l-a zarit, sora sa a ascuns cu rapiditate notitele de pe care studiau cu totii. 'Umar a insistat sa i se arate despre ce este vorba, insa sora sa nu i-a oferit alte indicii, de teama ca ar fi capabil sa le faca ceva nepotrivit, in semn de dispret. Ea chiar a fost usor ranita in aceasta altercatie, ceea ce l-a determinat pe eroul nostru sa se mai domoleasca. Cand sora s-a simtit din nou in siguranta, i-a reprosat ca este politeist si ca din cauza starii sale impure nu poate sa atinga in niciun fel Nobilul Coran. Prin urmare, l-a invitat ca mai intai sa se imbaieze si sa-si anunte declaratia sa de credinta, toate aceste demersuri fiind obligatoriu de indeplinit daca va dori sa vada mult doritele notite cu versete coranice, ceea ce eroul nostru a si facut, rostind : "Marturisesc ca nu exista alta divinitate demna de adorare in afara de Allah si marturisesc ca Muhammed este Mesagerul lui Allah." Imediat dupa aceasta a mers la Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) pentru a-si face publica convertirea in prezenta sa. Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) tocmai fusese auzit mai devreme rugandu-se lui Allah Preainaltul sa mareasca gloria Islamului prin calauzirea fie a lui 'Umar ibn Al-Khattab, fie a lui 'Amr ibn Hisham (Abu Jahl), ceea ce a contribuit si mai mult la starea de euforie care a pus stapanire pe musulmani, foarte fericiti sa ia parte cu totii la acest eveniment de exceptie. Mai ales ca eroul nostru era renumit pentru robustetea sa, multor oameni din Mekka fiindu-le teama chiar si numai sa stea in prezenta sa.
Prin convertirea eroului nostru la Islam, musulmanii au obtinut de partea lor atat un aliat, cat si proteguitor foarte puternic, un barbat inzestrat cu o mare forta si curaj, ceea ce i-a facut sa se simta mai ocrotiti. Chiar se povesteste ca atunci cand a luat decizia de a emigra la Medina, le-a adus-o la cunostinta politeistilor mekkani, adresandu-le astfel o provocare de a-l opri. Si nimeni nu a avut curajul sa stea in calea sa. In orice caz, duritatea si curajul nu au fost singurele trasaturi ale eroului nostru. Deopotriva, el s-a facut remarcat prin intelepciunea de care a dat dovada, dar si prin spiritul extrem de dreptate si frica pe care o avea fata de Allah Preainaltul. Se spune ca sugestiile cu care venea in legatura cu unele sau altele dintre problemele cu care se confrunta, coincideau chiar cu rezolvarile care aveau drept sursa revelatia divina. Prin urmare, musulmanii ii datoreaza multe practici cu o incarcatura istorica importanta. De exemplu, la sugestia sa, califul Abu Bakr (radiy-Allahu 'anhu) a dispus compilarea textelor coranice sub forma unei Carti. El i-a spus califului ca, din cauza aprigelor batalii in care erau angrenati, primii discipoli ai Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) care memorasera versetele coranice riscau sa moara si, odata cu moartea lor, sa dispara si unele pasaje din Coran. Desi pentru inceput Abu Bakr (radiy-Allahu 'anhu) a ezitat sa ia vreo masura, de teama ca nu cumva sa faca ceva pe care invatatorul sau, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) insusi, nu o facuse, ulterior s-a convins de necesitatea compilarii. Cel insarcinat cu aceasta problema a fost Zaid ibn Thabit (radiy-Allahu 'anhu), dupa cum vom vedea mai tarziu in aceasta carte.
Odata cu moartea lui Abu Bakr (radiy-Allahu 'anhu), eroul nostru, 'Umar ibn Al-Khattab, a fost ales calif sau "Amir Al-Mu'minin" ('Conducatorul drept-credinciosilo r'), o sintagma utilizata pentru o lunga perioada de timp dupa el pentru a-i desemna pe liderii musulmani. Sub comanda sa au fost puse bazele mai multor institutii administrative importante : sistemul postal regulat, registrul oficial al armelor si soldatilor (cunoscut sub denumirea de Diwan Al-Jund) etc. Conducerea afacerilor statale a fost exercitata de catre eroul nostru cu o maiestrie exemplara, combinand spiritul inovator cu stricta respectare a backgroundului religios, fermitatea cu compatimirea sincera si invatatura cu simtul extrem al dreptatii si responsabilitatatea mentinerii sale la un nivel ridicat.
Povestiri fara numar referitoare la simtul justitiar si spiritul sau responsabil umplu paginile glorioasei istorii a Islamului. In cele ce urmeaza vom incerca sa va oferim numai o parte din aceste exemple.
Intro noapte racoroasa califul 'Umar isi desfasura inspectia de rutina din jurul Medinei, cand la ureche i-a ajuns scancetul unor copilasi. Astfel, s-a indreptat in acea directie sa vada despre ce este vorba. Odata ajuns, a zarit o femeie vaduva inconjurata de cativa copilasi care plangeau. 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) a intrebat care este motivul pentru care plang, femeia raspunzandu- i ca trupurile lor sufera din cauza durerii ascutite si patrunzatoare date de foame. "Si ce gatesti in oala care se afla pe foc ?" s-a mai interesat 'Umar. Mama copilasilor i-a spus ca in ea se afla cateva pietre asezate in apa si ca trage nadejde ca astfel ii va tine cat de cat linistiti pe micuti pana cand somnul ii va cuprinde. Apoi i s-a plans de neglijenta califului in aceasta chestiune. Ascultand-o, ochii eroului nostru au fost invadati cu lacrimi, alergand intrun suflet la visteria sa, dupa care a cumparat el insusi niste faina si ulei, carandu-le cu spatele. A asezat ingredientele in oala si a suflat in foc cu propria sa gura pana cand hrana a fost gata. 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) s-a retras numai dupa ce s-a asigurat ca micutii au mancat, nu inainte de a-i spune femeii ca poate sa mearga la visterie pentru a-si procura cele necesare gurii ori de cate ori este nevoie, toate acestea petrecandu-se fara ca ea sa-l recunoasca. Dar bunatatea lui 'Umar nu s-a limitat numai la locuitorii musulmani ai Medinei.
Se spune ca alta data el a intalnit un batran cersetor in Siria. Interesandu- se, a aflat ca era un evreu. Imediat califul l-a mustrat pe guvernatorul regiunii, reamintindu- i ca varstnicul era un cetatean care in mod curent si-a platit taxa (Jizyah) pe care Islamul a instituit-o asupra nemusulmanilor care se aflau sub protectia unui guvern islamice. Prin urmare, acum era obligatia statului musulman sa ii aline batranetile.
Egalitatea este un alt aspect al justitiei pe care eroul nostru a urmat-o indeaproape. Istoricii ne relateaza ca odata cu vremea Hajj-ului ('pelerinajul la Mekka'), un crestin egiptean copt (n.t. ramura a Crestinismului) i s-a plans califului ca fiul lui 'Amr ibn Al-'As (guvernatorul Egiptului) l-a batut din cauza ca l-a depasit intro intrecere, reprosandu-i "Cum de ai indraznit sa-l intreci pe fiul unor oameni onorabili ?" Califul 'Umar ibn Al-Khattab s-a infuriat, ordonand ca imediat tanarul (fiul guvernatorului) sa fie adus in fata sa. Coptului i s-a dat oferit un bici pentru a-si lua revansa in fata insultei la care fusese supus, iar califul s-a intors catre guvernatorul sau reprosandu-i : "De cand subjugati oamenii care s-au nascut liberi ?!"
Puternicul 'Umar era temut in randurile oamenilor, dar nu atat de mult cand venea vorba de subiecte delicate. Intrun context anume, califul a transmis ca sadaaq (zestrea platita de un barbat femeii cu care urmeaza sa se casatoreasca) sa fie limitata la un nivel scazut. Din multime s-a ridicat o femeie strigandu-i cum poate sa indemne la asa ceva din moment ce Allah Preainaltul spune in Coran, "...si i-ati dat uneia dintre ele [sotii] un qintar [o cantitate foarte mare] ..." ? Califul si-a recunoscut greseala, spunand " 'Umar a gresit, iar o femeie a grait adevarul." Dupa care si-a revocat dispozitia.
Eroul nostru s-a dovedit a fi si un om cu vederi largi, dupa cum putem deduce din urmatoarea intamplare. Odata, in timp ce se afla intruna dintre obisnuitele sale vizite prin oras, a auzit o femeie cantand un poem prin care isi exterioriza dorul fata de sotul sau. Interesandu- se despre barbat, califul a aflat ca acesta se afla departe, intro expeditie militara. Apoi a mers la fiica sa, Hafsa, si a intrebat-o cat timp poate sa stea o femeie maritata departe de sotul sau. Dupa ce i s-a spus "cel mult patru luni", califul a emis o dispozitie conform careia soldatilor casatoriti sa li se acorde o permisie acasa o data la fiecare patru luni.
O familie de sclavi a fost surprinsa in timp ce incerca sa fure o camila. Vazandu-i, califul a observat ca erau numai piele si os si si-a dat seama ca foamea ii impinsese la acest gest disperat. Prin urmare, in loc sa-i pedepseasca a cerut ca stapanul lor sa fie adus in fata sa, dojenindu-l ca nu s-a ingrijit in modul cel mai potrivit de mancarea sclavilor sai. Apoi 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) i-a dat ordin sa rascumpere camila furata de la proprietarul de drept, in locul celor nevoiasi.Asemenea tuturor eroilor Islamului si eroul nostru, 'Umar ibn Al-Khattab a fost o persoana foarte umila, in ciuda faptului ca era conducatorul statului islamic si ca gestiona suplimentar mostenirea celor doua mari forte cucerite ale Orientului Mijlociu, imperiile Persan si Bizantin. Conducerii sale intelepte, musulmanii ii datoreaza si prima cucerire a Ierusalimului. Dar haideti sa vedem cum s-a deplasat de la Medina pana la Ierusalim pentru a primi cheia orasului. Se spune ca maretul calif si-a pregatit pentru aceasta calatorie numai un singur catar, pe care l-a calarit alternativ impreuna cu slujitorul sau. Astfel, cand s-au apropiat de Ierusalim, era randul slujitorului sa-l calareasca si a lui 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) sa mearga pe jos. Desi slujitorul i-a propus sa mearga calare in locul sau pentru ca deja incepusera sa se intalneasca cu oameni importanti, califul nu a fost de acord, preferand sa mearga tot pe jos, imbracat in hainele sale carpite. Dominat de spiritul acesta al modestiei, 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) a primit cheile orasului Ierusalim din mainile patriarhului sau, in prezenta comandantilor fortelor armate musulmane si a altor inalti prelati. Si toate acestea deoarece pentru eroul nostru pe primul loc a stat multumirea lui Allah Preainaltul, caruia ii place smerenia. In al doilea rand pentru el a contat cel mai mult persoana si nu ce haine poarta sau ce infatisare are.
Toate aceste trasaturi ale unui adevarat geniu musulman l-au pastrat viu nu doar in inimile si mintea musulmanilor, ci deopotriva in memoria multor savanti si istorici nemusulmani.

sursa : prof. Mahmud Esma'il Sieny, "Heroes of Islam", ed.Darussalam, 2000, pag.22-27

Multumim Islamromania Yahoo group
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
 
'UMAR IBN AL-KHATTAB
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Vietile Companionilor-
Jump to: