Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 MUS'AB IBN 'UMAIR (radiy-Allahu 'anhu) Primul musulman misionar si "ambasador" al Profetului (d. 37 A.H.)

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 667
Data de inscriere : 2009-06-13
Varsta : 44
Localizare : Cairo, Egypt

PostSubject: MUS'AB IBN 'UMAIR (radiy-Allahu 'anhu) Primul musulman misionar si "ambasador" al Profetului (d. 37 A.H.)   Tue Jul 07, 2009 4:43 am

Eroul nostru de astazi este barbatul ales pe drept de catre profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa fie primul sau reprezentant si predicator al Islamului in Medina (Yathrib, cum era cunoscuta la acea data) cu cativa ani inainte ca Profetul sa emigreze. Tocmai de aceea, eforturilor eroului nostru i se datoreaza imbratisarea Islamului de catre cea mai mare parte a primilor mediniti reintorsi la Credinta. In decursul a numai catorva luni, mana de musulmani de aici a crescut atat de mult incat s-a dispus formarea unei delegatii de peste saptezeci de suflete care sa-l invite cu ardoare pe profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in orasul lor, situat pe una dintre rutele comerciale care legau Mekka de Siria.

Mus'ab ibn 'Umair (radiy-Allahu 'anhu) a mostenit de la familia sa o pozitie demna de lauda in Mekka, ea fiind una dintre familiile prospere. Mai mult, el insusi era cunoscut in oras ca fiind cel mai elegant, bine imbracat si totodata rasfatat tanar.

Cand Mus'ab a auzit despre Islam, a devenit curios si a venit la locul secret unde se aduna Profetul, pentru a-l asculta. Astfel, Mus'ab ibn 'Umair a devenit musulman. Cand mama sa, de altfel o femeie indarjita, a aflat vestea, l-a incuiat la domiciliu pentru a-l tine departe de Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si de adeptii sai, insa a reusit sa evadeze si s-a alaturat primului grup de emigranti care au parasit Mekka cu destinatia Abisinia.

Odata cu revenirea din Abisinia, mama sa care-si pierduse orice urma de speranta ca-l va intoarce din credinta sa islamica, l-a azvarlit afara din casa si l-a lasat fara cel mai mic suport financiar din partea sa. Sarac lipit pamantului, lui Mus'ab nici macar nu i-a trecut prin minte sa se mai ingrijeasca de aspectul sau exterior, hainele carpite cu care si-a invelit corpul dupa ce a imbratisat noua sa credinta fiindu-i mai pretioase decat intreaga sa viata usoara de care se bucurase mai devreme, ca politeist. Pentru el, Mesajul pe care il acceptase valora mai mult decat orice in aceasta lume. Atunci cand cativa locuitori ai Yatribului i-au solicitat profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa le trimita un misionar care sa-i invete, el s-a oprit asupra tanarului Mus'ab. Si, ajutandu-se de Mesajul logic de care dispunea, dar si de sinceritatea si caracterul sau amabil, Mus'ab a fost capabil ca intrun timp scurt sa transforme Yathribul dintrun oras al infidelitatii intro adevarata fortareata a credintei atat pentru Islam, cat si pentru musulmani. Musulmani din randul carora s-au ridicat acei convertiti care l-au invitat pe profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa emigreze in Medina, oferindu-i juramantul de credinta prin care se angajau sa-l apere ca pe ei insisi si familiile lor.

Destul de surprinzator, printre cei care au raspuns Chemarii s-au numarat personalitati distinse ale urbei, ele fiind urmate de multi locuitori.

Personalitatea lui Mus'ab poate fi cunoscuta in modul cel mai bun cu putinta din urmatorul eveniment : Intro zi, pe cand Mus'ab predica Islamul unuia dintre triburi, seful acelui trib, pe numele sau Usaid ibn Hudair a venit sa-l omoare tinand strans in maini o sulita. Toti cei de fata au privit ingroziti, mai putin Mus'ab. Acesta i s-a adresat cu calm sefului de trib, "Te rog sa asculti ce spun. Daca iti va placea, poti sa accepti cele auzite; daca, insa, nu vei fi de acord, atunci iti voi lasa oamenii in pace." Usaid, capetenia tribului a ascultat si in doar cateva minute a intrebat, si prin vocea sa, intregul trib, "Cum trebuie sa procedez sa ma alatur si eu Credintei ?" Mus'ab i-a raspuns, "Curata-ti corpul si imbracamintea, apoi marturiseste ca exista doar un dumnezeu, numit Allah, si ca Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) este Mesagerul Sau." Usaid a parasit adunarea si s-a intors dupa un scurt timp, din paru-i prelingandu- i-se apa, pentru a-si anunta acceptarea Islamului.

In ceea ce priveste spiritul sau de a se dedica, deja am vazut cum Mus'ab "Don Juan"-ul Mekkai si cel mai rasfatat tanar din Qurais, nesilit de nimeni a pus capat acestui stil de viata usuratic si extravagant, numai de dragul Credintei pe care a imbratisat-o, raspandit-o si pentru care a ajuns sa se lupte. Si o dovada chiar mai buna pentru abnegatia sa fata de Mesaj si Mesagerul Islamului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) este scoasa in lumina de moartea sa. Astfel, in batalia de la Uhud, cand multi osteni musulmani au fost confuzi si dispersati pe campul de lupta, Mus'ab a tinut intro mana steagul si cu cealalta a luptat pana cand ambele i-au fost retezate si a cazut mort, cu un singur gand in minte : acela de a-l apara pe Mesagerul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Din aceste doua intamplari, una petrecuta in timp de pace, iar cealalta in vreme de razboi, putem sa ne dam seama de adevaratul caracter al eroului nostru, Mus'ab ibn 'Umair. Inzestrat cu ratiune si intelepciune, dar si cu spirit de daruire, Musâab s-a dovedit vrednic de a purta titlul de prim ambasador al Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si misionar al Islamului.


sursa : prof. Mahmud Esma'il Sieny, "Heroes of Islam", ed.Darussalam, 2000, pag.120-122

Multumim pentru ajutor Grupului Yahoo Islamromania
Back to top Go down
http://submissiontoallaah.forumotion.net
 
MUS'AB IBN 'UMAIR (radiy-Allahu 'anhu) Primul musulman misionar si "ambasador" al Profetului (d. 37 A.H.)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Vietile Companionilor-
Jump to: