Islam, My Love!


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Islamic Dictionary
Sat Jul 11, 2015 3:43 am by Admin

» Hadith - Ramadaan
Sun Jun 14, 2015 5:21 am by Admin

» HEALTHY RAMADAN - NHS CHOICES UK
Sat Jun 21, 2014 6:41 am by Admin

» Don't Be Sad!
Fri May 30, 2014 2:24 am by Admin

» Sa ne cunoastem! Introduce yourself!
Tue Jul 31, 2012 4:02 pm by Admin

» Working and Ramadan
Fri Jul 20, 2012 6:08 pm by Admin

» Preparing for an Amazing Ramadaan!
Fri Jul 20, 2012 9:01 am by Admin

»  The Benefits of Dates
Fri Jul 20, 2012 8:50 am by Admin

» The Rulings Concerning Fasting
Fri Jul 20, 2012 8:39 am by Admin

Forum
Parteneri
forum gratuit

Prayer Time - Cairo, Egypt
Top posters
Admin
 
salim
 
obaidat-allah
 
Aleyna
 
yusuf
 
khadijah
 
Shayistha
 
mariamtj
 
Amina
 
Mohajera ela Allah
 
Islamromania
Click to join islamromania

Click to join islamromania

Hijri Calendar
The right way to pray
Articles
Islam Romania
Romanian Gate to Egypt
Are we prepared?
Are we prepared?
geo counter

Share | 
 

 Sistemul monetar in Islam

Go down 
AuthorMessage
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Sistemul monetar in Islam   Fri Nov 20, 2009 1:17 am

Assalamu Aleikum
Omul este sociabil si nu poate trai izolat de semenii sai,si datorita acestei calitati umane se obliga omul sa aiba relatii cu ceilalati oameni,fie prin dialog si discutii,fie prin comert si schimbul de marfuri,si datorita faptului ca oamenii se difera din punctul de vedere financiar,si nu toti au acelasi nivel de trai,si nici acelasi tip de marfa a fost nevoie de prima si cea mai simpla forma a comertului, troc,adica schimbul de marfa,dar odata cu progresul omenirii si descoperirea metalului, a folosit omul aceste metale in schimbul marfurilor, si a confectionat pentru prima data monede din fier si cupru.
Aceste metale au fost cele mai folosite ca etalon monetar,pana s-au descoperit aurul si argintul,si inlocuirea fierului si cuprului cu aceste doua metale pretioase si in special "aur",pentru urmatoarele motive:
1.Sclipira si stralucirea aurului
2.Raritatea aurului in comparatie cu celelalte metale.
3.Usurinta formarii aurului fiind mai moale.
4.Proprietatiile auruli fizice si chimice,nu se modifica usor si rapid in conditii atmosferice,precum oxidarea ...etc.
De atunci a devenit "baza metalica" etalonul menedei in toata lumea,si s-a definit unitatea monetara ca fiind"o piesa din metal pretios cu o anumita greutate batuta si stampilata de catre autoritatile", folosita in comert.
Se spune ca Imperiul Bizantin a fost primul care a batut monede de aur si argint.
Cand a venit Islamul erau deje aceste monede pe piata, si le foloseau arabii in peninsula lor, si mai foloseau monedele persane pe langa cele bizantine.
Islamul a acceptat aceste monede ca unitatea monetara indiferent de provenienta lor, batut sau sub forma bruta, pentru ca ceea ce conteaza este greutatea monedei in islam, islamul a preluat monedei de Dinar care are o greutate de 4.25 gram aur, si Dirham care are o greutate de 2.975 gram argint.
Aceste doua monede au devenit oficiale (legale) in statul islamic (greutatiile sunt importante) pentru ca multe verdicte islamice sunt strins legate de aceste greutati,precum:
1.Zakatul, se determina in functia de  greutatea avuta in posesia, si aceea este: pentru fiecare 20 de Dinari , zakatul este 1/2 Dinar, si pentru fiecare 200 Dirhami ,zakatul este de 5 Dirahami argint.
2.Codul penal, astfel s-a determinat cantitatea furata care impune pedeapsa cu taitul manii,ca fiind 1/4 Dinar aur.
3.A interzis Allah depozitarea aurului si a argintului,In Surat At-Tawba:"Vesteşte-le o osândă dureroasă celor care strâng aur şi argint şi nu cheltuiesc nimic pentru calea lui Dumnezeu."
4.Despagubirea familiei celui omorat "Diyya", a fost determinata in aur :1000 de Dinari ,si in argint: 12.000 Dirhami .
Aceste monede bizantine si persane au ramas pana in anul  75 Hj, cand a ordonat Khalifa "Abdul Ben Marwan eliberarea monedei cu aspect islamic, si a fixat Dinar islamic =4.25 gr. aur,si Dirham =2.975 gr.argint.

Aceasta baza bimetalica(aur+argint) a ramas cea mai raspindita si aplicata forma monetara,pana in secolul al-19 lea, atunci a disparut partial baza de argint, si a ramas doar aurul ca unitate monetara.
Baza metalica(aur) a ramas stapina pietii monetare pana la inceputul primului razboi mondial,ca din motive de razboi s-a inghetat aceasta forma monetara ,concluzia care au declara-o tarile implicate in razboi,si au ordonat in schimb eliberarea unor Hartii(bancnote) neacoperita sau fara obligatiuni.
Dupa ce s-a terminat primul razboi mondial, si in anul 1922 la congresul din Genoa,s-au intalnit tarile pentru a reveni la sistemul monetar metalic,dar din cauza economiei slabe si catastrofe create de razboi nu s-a putut intoarce in totalitate la sisemul metalic, si au incercat tarile respective sa aplice sistemul la nivelul statelor, insa cetatenii de rand au fost obligati sa continue folosirea bancnotelor emise.
 Nici aceasta decizie nu a putut supravietui mai mult de 7 ani, pentru ca in anul 1929 au inceput sa apara semnele celui de al-2 lea razboi, au suferit tarile europene o criza economica puternica , si a scazut  pretul actiunilor, si propritarii au incercat sa le vanda ceea ce a condus la falimentul bancilor statelor respective,asa ca nu s-a putut inoarce la sistemul metalic, si tarile au refuzat sa mai plateasca aurul in schimbul actiuniilor, si au oglibat pe propritarii sa foloseaca Bancnote.
...va urma...
Back to top Go down
salim

avatar

Numarul mesajelor : 187
Data de inscriere : 2009-10-01
Localizare : Bucuresti

PostSubject: Re: Sistemul monetar in Islam   Sat Nov 21, 2009 4:59 am

Assalam Aleikum
Dupa ce s-a terminat al 2- lea razboi mondial ,si in anul 1944 a convocat America la o reuniune in orasul Bretton Woods din America cu participarea aliantei pentru stabilirea revenirii la sistemul monetar metalic(aur) prin acoperirea bancnotelor cu aur in bancile,dar cu anumite conditii:
1.Se obllige tatile participante sa fixeze schimbul valutar cu acoperirea in aur si in dolarii americani,astfel incat sa aiba o toleranta de 1%,si in cazul nerespactarii acestei reguli,se gasasec celelalte tari nevoite sa intervina in politica monetara a tarii in cauza.
2.Se obliga tarile participante sa asigure acoperirea in aur a monedei sale cu anumita greutatea din aur pur pentru unitatea monetara a tarii,dar cetatenii nu au voie sa schimbe bancnote in aurul.
A mai impua America o conditie "sa fie dolarul singura moneda convertibila in aur,mai ales in conturile externe",America a adoptat aceasta politica pentru doua motive:
1.Dupa al-2-lea razboi mondial a fost rezerva americii in aur cea mai mare dintre resul lumii,avand 25 miliarde de dolari din totalul rezervei lumii care se estima la momentul respectiv la 38 miliarde de dolari,pentru ca tarile europene au iesit dupa razboi foarte slabe economic si politic, si toate aveau nevoi de America fiind cea mai puternica tara .

2.Lacomia americii pentru a inghiti toate pietiile lumii economice,si pentru incurajarea activitatiile economice si politice,de accea a stabilit un schimb de 35 $ pentru fiecare uncie de aur.
3.A hotarai sa infiinteze doua institutii internationale(si asta a fost lovitura mortala):
1.FMI, Fondul Monetar International, pentru stabilitatea sistemului monetar international, si a schimbului valutar.

2.BM,Banca Mondiala,pentru dezvoltarea tarilor din lumea a 3-a, si pentru a oferi credite.

In toate cazurile se vede clar intentia Americi de a pune mana pe economia modiala, tinind cont ca rezerva Americii a fost de 27.5 % din totalul mondial, si faptul ca America are cele mai multe voturi in cele doua institutii.
Asa a ramas situatia pana pe data de 15.08.1971 cand a declarat Nixon anularea congresul de la Bretton woods,si anularea covertibilitatea dolarului in aur.
De atunci a inceput cosmarul crizei economice mobdiale, si aparitia bancnote ca fiind unitatile monetrae ale tarii care nu au nici o acoperire in aur.
.
Back to top Go down
 
Sistemul monetar in Islam
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Islam, My Love! :: Subiecte islamice. \ Islamic topics. :: Tawheed & Basic Fiqh-
Jump to: